PAB afd. 7 - Voldgården

Fugt i soveværelset

Hver femte bolig i Danmark har problemer med indeklimaet, og især soveværelset kan blive for fugtigt. Du skal lufte ud med gennemtræk 3 gange dagligt og holde en jævn varm temperatur i boligen.
Hvilke problemer er der i fugtige soveværelser?
Vi opholder os i gennemsnit 7-8 timer i soveværelset hvert eneste døgn, og det skaber store mængder fugtig luft.
Et menneske afgiver omkring 2 liter væske i døgnet. Derudover har vi dagligdagsaktiviteter, som afgiver lige så meget fugt, fx madlavning, bad og tørring af vasketøj. Fugten skal ventileres væk, og det gøres nemmest ved at skabe gennemtræk 3 gange dagligt i hele boligen.
Hvis der ikke bliver luftet tilstrækkeligt ud i soveværelset, kan der opstå problemer med skimmelsvamp og husstøvmider. Husstøvmider ynder rum med en høj luftfugtighed, og skimmelsvamp har behov for fugt for at vokse.
Hvorfor er et soveværelse særligt udsat for fugt?
Soveværelset er oftest det rum i boligen, der er koldest, fordi de fleste mennesker ynder at sove koldt. Den lave temperatur betyder, at ydervæggene, gulvet og loftet i soveværelset bliver kolde. Når den varme luft fra de andre værelser kommer ind i soveværelset, kondenserer den på de kolde ydervægge og skaber gode betingelser for skimmelvækst på væggene. Soveværelset bør derfor have samme temperatur som resten af boligen for at undgå dårligt indeklima.
Hvordan kan du se, om der er fugt i soveværelset?
Der kan være mange tegn på fugtproblemer i soveværelset. Fx:
  • Tapetet kan bule ud
  • Skimmelvækst i form af sorte pletter/plamager på væggene
  • Dårlig lugt
En anden god tommelfingerregel er at kigge på termorudernes kant. De fleste vil nok have dug på ruderne langs kanten af ruden om morgenen, hvis det er koldt udenfor.
Men der bør ikke dannes små søer, og der bør kun være fugt på ruderne, når det er meget koldt udenfor, og kun om morgenen. Er der kondens på ruden det meste af året, og er den der i løbet af dagen, eller er der meget dug på ruderne hver morgen, er det tegn på, at udluftningen af rummet ikke er god nok.
Hvis der ikke er nogle af disse tegn, men du fortsat har mistanke om, at indeklimaet i soveværelset ikke er godt nok, kan du måle luftens relative luftfugtighed, fugtprocenten, med en fugtmåler (et hygrometer).

Hvad bør fugtighedsprocenten være?

Den relative luftfugtighed indendørs varierer meget over året, men den bør ligge på mellem 25 og 65 %. Det er dog ikke unormalt, at den kommer helt ned på 20 % om vinteren og over 60 % om sommeren.

Hvordan får du fugt og skimmelsvamp væk?

Skimmelsvampesporer findes ude og inde. Når du ser plamager eller sorte pletter indendørs, er det fordi, der sker en vækst af skimmelsvampen.
Væksten er betinget af, at der er fugt tilstede. Hvis du registrerer større områder (mere end 1 kvadratmeter) med skimmelsvamp på overflader eller i nogle af de konstruktioner, som støder op til beboelsesrum, skal den synlige skimmelvækst fjernes hurtigst muligt.
Hysan og Protoxskimmel er specielle midler beregnet til at fjerne skimmelsvamp. Du kan også anvende rengøringsmidlerne Rodalon eller klorin.
Rodalon fjerner ikke nødvendigvis misfarvningerne men blot lugten og sporene på overfladen.
Husk, at klorin kan blege og derfor ikke bør anvendes på farvede overflader som fx malede overflader.
Er der større områder med skimmelsvamp, eller har du mistanke om, at der er skimmelsvamp inde i konstruktionerne, bør du få professionel hjælp til både at fastlægge omfanget og til at rense skimmelsvampen væk
 
Hvordan gør du soveværelset mindre fugtigt?
  • Sæt temperaturen til mindst 17-18 grader i soveværelset dag og nat.
  • Åbn døren til soveværelset om natten, så du ikke holder på fugten, hvor du opholder dig.
  • Stop ikke udluftningsventiler i vinduer og ydervægge til og lad dem stå åbne hele tiden.
  • Luft ud i 5-10 minutter 3 gange dagligt med gennemtræk i hele boligen. Luft gerne ud lige inden, du skal sove og især om morgenen.
  • Tør ikke dit våde vasketøj i soveværelset. En tøjvask på et almindeligt stativ (4-6 kilo) afgiver normalt op imod 2½ liter vand.
  • Drop motion - fx løbebånd eller kondicykel - i soveværelset.
Er du administrator så Login