PAB afd. 7 - Voldgården

Slip for skvalderkål - fjern det i efteråret

Oktober er en god måned at fjerne skvalderkål i. Få gode råd tll arbejdet til den dovne, den effektive og den grundige.
 
Hvis du vil af med skvalderkål i din have, er den bedste metode at løsne jorden med en greb og tage alle ukrudtsplanterne op med rod.
Det kan godt betale sig at bruge en efterårsdag eller to på at luge ukrudt i havens bede. Især oktober er nemlig et rigtigt godt tidspunkt at fjerne flerårigt ukrudt som skvalderkål, tidsler og kvikgræs.

Derfor skal du fjerne skvalderkål i oktober

Der er to gode grunde til at fjerne skvalderkål om efteråret.
 1. Du får fjernet frøstandene, inden frøet kastes og bliver til nye planter.
 2. Du kan grave bedene ordentligt igennem med en greb uden at tage det store hensyn til andre planter i bedene. Mange etårige sommerblomster kan fjernes nu, og det frilægger nogle arealer, hvor der kan vokse skvalderkål, som du nu kan grave godt igennem.

Ryk ikke toppen op på skvalderkål

Skvalderkålens rødder smyger sig om dine øvrige planters rødder som lange, hvide spaghettier, og derfor nytter det ikke blot at hive i den grønne top, du ser over jorden.
Så får du nemlig kun fat i den øverste del af planten, og måske det øverste lag af rødder, men der vil stadig være rester af rødder i jorden, som kan overleve vinteren og blomstre næste år. Skvalderkål kan nemlig have udløbere op til halvanden meter fra der, hvor planten reelt gror.

Den dovne: Dæk med sort plastikfolie eller ukrudtsdug

 • Køb eller genbrug en ukrudtsdug, et stort stykke sort plastikfolie, et gammelt gulvtæppe eller andet, der lukker lyset ud og ligger tæt på jorden. Hvis du bruger plastik, kan du med fordel genbruge det hvert år, for at minimere miljøbelastningen.
 • Dæk bedet med ukrudt med ukrudtsdugen eller de sorte sække.
 • Læg evt. barkflis ovenpå for at forskønne bedet.
 • Et år senere bør bedet være frit for ukrudt. Ukrudtet kan dog sprede sig til området igen, hvis der er skvalderkål andre steder i haven.

Den effektive: Grav skvalderkålens rødder op med en greb

 • Få løsnet jorden på området, hvor skvalderkålen vokser, med en greb.
 • Hiv rødderne op.
 • Hold øje med området vinteren over og til foråret, og hold evt. genvækster nede med samme metode.
 • Fjern alle små, nye skvalderkålsplanter, der dukker frem.

Den grundige: Grav stauderne op og fjern rødderne helt

Til de entusiastiske og dem, der har god tid:
 • Grav alle stauder og planter op og fjern alle skvalderkålsrødder med hænderne. Så er du sikker på, at de er helt væk én gang for alle.
Er du administrator så Login