PAB afd. 7 - Voldgården
/Hvad må du putte i toilettet.png
 
 

Hvad må du (IKKE) smide i toilettet?

Miljøafdelingen i Brøndby Kommune vil gerne have, at borgerne kun kommer det i
toilettet, som hører hjemme i toilettet og bortskaffer alt andet som affald. Toilettet skal
ikke bruges som affaldsspand.
Har du smidt vat, vådservietter eller hår i toilettet? Så er du med til at skade kloakken, og det kan blive dyrt. Læs hvad du ikke må smide i toilettet, og hvad du kan gøre i stedet.
Hvad må jeg smide i toilettet?
Der er ikke nogen lovgivning, der direkte siger, hvad du må smide i dit wc. Men for det fælles kloaksystems skyld og den fremtidige vandkvalitet er der meget, som er rigtig uheldigt at skylle ud i toilettet.
Kort sagt, bør du kun skylle 3 ting ud i toilettet:
  1. Afføring
  2. Urin
  3. Toiletpapir.
Alt andet skal smides i din skraldespand – fra vatpinde, bleer og vådservietter til hår og kondomer.
Hår, vådservietter madolie og vatpinde i wc'et giver problemer
Især hår, vådservietter, der ikke kan opløses, madolie og vatpinde giver store problemer, hvis du smider dem i toilettet.
Hår samler sig til store hårbolde, vådservietter og vatpinde kan blokere spildevandspumperne, mens madolie størkner og laver fedtpropper i kloaksystemet. Ting som bind, tamponer og bleer kan stoppe afløbet til.

Hvor skal du smide affaldet hen?

Alt andet end toiletpapir og organisk materiale fra din krop må IKKE komme i toilettet.
Bleer, bind, tamponer, trusseindlæg, kondomer, vatpinde, engangsvaskeklude, hår og cigaretskodder skal i affaldsposen.
Put olie og fedt i skraldespanden
Hæld aldrig olie eller fedt i hverken toilet eller køkkenvask. Tør hellere panden af med et stykke køkkenrulle og smid det i affaldsposen.
Du kan også hælde fedtet eller olien i en dunk – fx en overskåret mælkekarton. Lad olien køle af og smid det hele i affaldsposen, hvor det siden bliver brændt sammen med dit øvrige husholdningsaffald og dermed bidrager til at skabe varme og elektricitet.
Må du putte medicin og maling i toilettet?
Hæld aldrig maling, terpentin, medicinrester eller andre miljøfarlige stoffer i toilettet eller kloakken. Alle kemikalier skal afleveres på særlige containerpladser/kommunale miljøordninger. Medicinrester skal på apoteket.
Skrald i toilettet bliver dyrt for dig
Jo mere skadeligt materiale, du smider i toilettet, jo dyrere bliver det for dig som forbruger, da spildevandsforsyningen skal bruge ekstra ressourcer på at rense spildevand og reparere ødelagte eller tilstoppede anlæg.
Alene en enkelt vatpind kan lave ravage i kloakken for mange tusinde kroner, fordi den kan sætte sig fast i de pumper, der skal føre spildevandet videre til renseanlægget.
En undersøgelse, som DANVA har foretaget, viser, at vådservietter, der smides i toilettet, koster vandselskaberne i brancheforeningen, ca. 80 millioner kr. om året.
Miljøet bliver også belastet, når du smider andet end toiletpapir i toilettet. Pumper og renseriste bliver dårligere, og flere kemikalier ryger videre ud i havet, hvor det skader fisk, planter og badestrande.
Er du administrator så Login