PAB afd. 7 - Voldgården

 

 

 

Indeklima - gode råd til et bedre indeklima

I gamle dage trak det ind alle vegne i vores hjem, og man skulle helst eje et par rigtig gode uldsokker for at holde varmen om vinteren. I dag er der dobbeltsatser i vinduerne, listerne er tættede, og vi gør i det hele taget, hvad vi kan for at spare på energien. Hvis du fryser, kan du bare skrue op for radiatoren.
Vores boliger er blevet mindre tilgivende med årene. De er tætte og har en kontrolleret ventilation, og derfor opstår der en risiko i, at hvis vi opfører os en smule uhensigtsmæssigt i forhold til boligen – måske koger vi mad en hel dag, eller hele familien beslutter sig for at gå i lange bade og lade døren stå åben – så bonger det negativt ud på vores indeklima
 
Men der ér mange ting, man selv kan gøre for at få et bedre indeklima
 

1. Luft ud – flere gange dagligt

Du havde nok gættet det. Det er vigtigt at lufte ud – sund fornuft, ville de fleste nok sige. Men alligevel er det langtfra noget, vi alle sammen husker.
Det er jo ikke raketvidenskab, men det virker altså, som om mange af os glemmer det. Det er jo ikke noget, der tager lang tid, man skal bare huske det – og det skal altså gøres.
Rådet lyder: Luft ud. Flere gange om dagen. Gerne 5 minutter af gangen, helst 10. Og så er det altså ikke nok bare at åbne et vindue i den ene ende af huset og så forvente, at det spreder sig til resten af hytten.
Der skal gennemtræk til. Luft ud, før du tager afsted på arbejde om morgenen, og når du kommer hjem igen om eftermiddagen, så er du godt på vej. Og så bliver det rigtig godt, hvis du også lige giver den en tur, før du skal i seng om aftenen, så du kan få dagens aktiviteter ud af vagten.

2. Tør ikke dit tøj i boligen, og luft grundigt ud efter badet

Hvis man hænger sit vasketøj op indenfor, kan man forestille sig, at det er alt vandet fra sådan en vaskemaskine, som man sætter til at fordampe i sit hjem – og det har jo netop ikke andre sted at forsvinde hen end i vægge, paneler og gulvtæpper i hjemmet.
Vanddamp er i det hele taget noget af det værste for indeklimaet. Fugten kan nemlig lede til skimmelsvamp – og det vil man virkelig ikke ønske sig i sit hjem.

3. Hav en jævn og passende temperatur i alle rum

Hvorfor egentlig spilde varme på det der rum, vi aldrig bruger til noget? Vi skruer da bare ned for radiatoren og lukker døren derind til!  Det er en rigtig dårlig ide´
I et uopvarmet rum kommer der nemlig kolde overflader, og i kombination med fugt skaber det kondens på overfladerne i rummet. Kondens er vand, og når der er vand; ja, så opstår der lynhurtigt skimmel.
Rum har bedst af at være opvarmede. Vi kender nok alle sammen nogen, der har det sådan, at de lukker for varmen i et værelse, de ikke bruger så meget, men det må man altså ikke. Et rum skal helst ikke være koldere end 18-19 grader.
Især i soveværelset, hvor mange ellers ynder at holde en lav temperatur, er det faktisk særligt kritisk med de lave temperaturer. Det skyldes, at vi mennesker afgiver en masse fugt, mens vi sover. En løsning kan være at holde døren ind til soveværelset åben om natten, for på den måde kan man udnytte husets volumen, så der ikke kommer en alt for høj fugtighed i det ene rum.

4. Undgå allergier, anvend få og sundhedsmærkede rengøringsmidler

Hvornår har du sidst taget et kritisk blik på de rengøringsmidler, der står under din håndvask? Nej, vel?
Det er nemlig slet ikke nødvendigt at have et hav af forskellige produkter stående.
Tag et blik og tænk: Er der 30 forskellige rengøringsmidler, og er det virkelig nødvendigt? Se efter, om de er mærkede på den ene eller den anden måde. Vi behøver ikke så mange rengøringsmidler, lidt knofedt vil i de fleste tilfælde kunne gøre det samme. Der er jo ingen grænser for, hvad man kan få af specialprodukter, men rådet er at begrænse brugen, gerne til nogle produkter, hvor der ikke er for meget parfume og duftstoffer i.

5. Gør ofte rent og hovedrent én gang om året

Når du så har smidt halvdelen af dine rengøringsmidler ud, skal du til gengæld straks i gang med at bruge dem. Rengøring er nemlig et meget vigtigt element i at have et sundt indeklima. Igen er der måske tale om banaliteter, men ikke desto mindre er det en banalitet, som rigtig mange af os har glemt.
Det er helt almindelig sund fornuft, men vi er ved at glemme det, især det her med at gøre rent. Rigtig mange unge mennesker i dag har ikke den samme tradition for at komme til bunds i de støvdepoter, der hober sig op, derhjemme. De har måske heller ikke tradition for at tage den her årlige hovedrengøring, som generationerne før os havde. Det her med, at man sætter en weekend af og virkelig får alle tæpperne ud og kommer op på stigen og støver af, der hvor man ikke kommer normalt, det er altså vigtigt.
Støv har en stor overflade, hvor der sætter sig rigtig mange stoffer, ikke mindst phatalater, som vi ved er noget værre skidt.  Jo længere tid, det ligger, jo værre bliver det, for så når det at samle flere stoffer. Rengøring er sgu vigtigt.
Hvor ofte man skal støvsuge – en gang i ugen er nok ikke skudt helt ved siden af.
Det anbetales også at, man forsøger at indrette sit hjem 'rengøringsvenligt', altså med gode muligheder for at komme til med støvsugeren og støvkluden.
 
For at undgå skimmelsvamp er det vigtigt du bruger din bolig rigtigt. Luftfugtigheden skal holdes nede og der skal være varme i alle rum. 
 
Er du administrator så Login