PAB afd. 7 - Voldgården

Tænd langsomt for fjernvarmen og spar op til 1.000 kroner

Det er alt for dyrt at skrue fuldt op for fjernvarmeanlægget, når du åbner for radiatorerne for første gang i fyringssæsonen. Læs, hvordan du på to minutter kan spare op til 1.000 kroner.
En gennemsnitlig husstand kan spare op til 1.000 kr. på en fyringssæson, hvis de skruer langsomt op for deres fjernvarmeanlæg. Samtidig kan de spare klimaet for op mod et halvt ton CO2.
Hvordan du åbner langsomt for fjernvarmen, når fyringssæsonen går i gang, afhænger af, hvilket fjernvarmeanlæg du har. 

Hvordan tænder du langsomt for fjernvarmeanlægget?

Hvis du har et ældre fjernvarmeanlæg med termostater, skal du finde finde fremløbstermostaten (reguleringsventilen), der styrer temperaturen på det vand, som løber frem til dine radiatorer. Når fyringssæsonen går i gang, er det slet ikke nødvendigt at sende helt varmt vand ind i dine radiatorer, så derfor skal du ikke dreje fremløbstermostaten hen på fuld styrke.
Gør i stedet følgende:
  1. Drej fremløbstermostaten til en temperatur på 35-40 grader, når du åbner for radiatorerne for første gang i fyringssæsonen typisk i september
  2. Hæv temperaturen med 5-7 grader (40-45 grader), når det bliver koldere i oktober/november.
  3. Skru yderligere 5-7 grader op (45-60 grader), når kulden for alvor sætter yderligere ind senere på fyringssæsonen, typisk december-februar
På den måde ender du med 45-55 grader, eller hvad der svarer til ca. to tredjedele af fuld styrke. I meget kolde perioder kan du skrue yderligere op, hvis du har svært ved at varme huset op. Men husk at skrue ned igen, når der ikke længere er nødvendigt.

Hvor er fremløbstermostaten til fjernvarmen?

Termostaten ligner en helt almindeligt termostat til en radiator og sidder ved varmeveksleren. Varmeveksleren er den beholder, hvor dit vand opvarmes af fjernvarmen og kommer ud som varmt vand.
På sommerluk.dk finder du et diagram over et typisk fjernvarmeanlæg. Fremløbstermostaten (reguleringsventilen) er markeret som nummer 13.
Vær ikke bange for at gå i gang. Hvis du drejer den forkerte termostat, er det kun temperaturen på dit varme vand , der ændres, og den kan du bare dreje tilbage igen.

Spar endnu mere på varmen

Du kan sænke varmeregningen endnu mere ved at følge disse råd:
  1. Indstil alle radiatorer i et rum ens og åbn dem samtidig. Det giver en bedre opvarmning at have 4 radiatorer på 25 % end én, der er skruet helt op.
  2. Opvarm helst alle rum i boligen – også soveværelset. Luk døren ind til et rum, hvis du foretrækker, at det skal være køligere end resten af boligen.
  3. Indstil temperaturen til 19-22 grader. Hver ekstra grad betyder en stigning på 5 procent på varmeregningen.
  4. Luk radiatorerne, når du lufter ud. Ellers registrerer de den kolde luft og begynde at varme op. Luft kraftigt ud, men i kort tid (5 minutter) om vinteren - så undgår du, at vægge og andet bliver kolde og mere energikrævende at varme op igen. Gulvvarmeanlæg bruger længere tid på at registre temperaturudsving, så her skal du ikke skrue op og ned i forbindelse med udluftning.
Er du administrator så Login